De Curly Girl methode

Even een korte introductie voor wie niet weet wat de Curly Girl methode is. De Curly Girl methode is een natuurlijke manier van haarverzorging voor natuurlijk gekruld haar, een vorm van deze methode werd in Amerika gebruikt door de AfroAmerikaanse vrouw. De New Yorkse, Lorraine Massey heeft deze methode verder ontwikkeld en uitgewerkt in een boek en gaf het de naam Curly Girl method.

Deze krul routine is speciaal ontwikkeld voor natuurlijk krullend haar, en vooral mixed hair en black hair halen veel voordeel uit deze methode. Inmiddels is deze methode overgewaaid naar Europa en een echte hype te noemen. Het internet raakt overspoeld met informatie over Curly Girl methode. Deze methode zou de krullen gezonder maken.

Waarom smeer je iets in je haar

Het is altijd goed om je te bedenken wat je in je haar smeert. Maar vooral, “het waarom je iets in je haar smeert”, is volgens ons nog veel belangrijker. Wij maken er geen geheim van dat we niet volledig achter deze methode staan. We zijn er zeker niet tegen, dus begrijp ons niet verkeerd. Het frustreert ons als professionele kapper, dat de CG methode wordt gezien als dé oplossing voor mooie gezonde krullen. Terwijl wij wel beter weten. De Curly Girl methode is absoluut geschikt voor een bepaalde doelgroep, maar zeker niet voor alle krullen.

Weet jij of je de CG methode goed gebruikt

We zullen je hier precies proberen uit te leggen waarom wij onze vraagtekens hebben bij het gebruik van deze methode. En vooral het verkeerd gebruiken hiervan. Haarverzorging is geen hogere wiskunde. Er zijn maar een aantal regels te volgen om je haar gezond te maken. De Curly Girl methode maakt het volgens ons veel te ingewikkeld. Een haar is een haar en krullen zijn krullen. Niet helemaal waar, natuurlijk. Maar hoe je met je haar of krullen omgaat, bepaalt wel de verzorging.

Het gevolg van verkeerde haarverzorging

Voordat de hele CG movement in beweging kwam, verzorgde mensen met gekruld haar hun krullen veelal met vette producten of agressieve stylingsproducten om zo kroes en pluis te elimineren. Wie kent ze niet, de harde krullen Als je maar genoeg schuim in je krullen kneedde, had je minder kans op pluis. Het gevolg hiervan was dat krullen nog meer uitdroogde door onder andere de aanwezigheid van alcohol en niet door water oplosbare siliconen en oliën. Het haar raakte zo “verstopt” dat verzorging en vocht er niet meer in of uit konden. Met als gevolg, haarbreuk. Na veel onderzoek weten we dat de opbouw ( build-up) van deze producten op het haar de haarkwaliteit drastisch verminderen.

Een gezonde reset van je krullen

Als je met de CG methode begint wordt er geadviseerd te starten met een Final Wash. De Final Wash is onderdeel van de methode. Je wast je haar met een reinigende shampoo mét sulfaten, om je haar te ontdoen van alles in je haar dat niet doormiddel van water oplosbaar is. Sulfaten zijn oppervlakte reinigende stoffen, vergelijkbaar met zouten. Het is beter voor je haar om doorgaans te kiezen voor een shampoo zonder sulfaten. Zo drogen je krullen minder uit. Wij noemen de Final Wash, liever een reset waarmee je opgebouwde resten van haarverzorging en styling helemaal uit het haar wast waarna je eigenlijk een schone lei creëert om de juiste haarverzorging en styling toe te passen. Wij adviseren iedereen om eens in maand je haar een reset te geven. Daar word je haar gezonder van.

Droge of poreuze krullen

Poreus haar ontstaat door schadelijke invloeden van buitenaf, denk hierbij aan chemische behandelingen en hitte tools, zoals een föhn of stijltang. Hoe sterker de krul, hoe droger het haar. Dit komt omdat de natuurlijke oliën vanuit de hoofdhuid, de punten van het haar lastig kunnen bereiken. Droge krullen moet je hydrateren en poreuze krullen herstel je het liefst met een leave-in Conditioner met proteïne.

Goed afgestemde krullenproducten voegen op een gezonde manier iets toe aan je krullen

Fabrikanten van haarverzorgingsproducten zijn producten gaan ontwikkelen die iets toevoegen aan het haar. Doormiddel van nieuwe technologieën kunnen zij haarverzorging maken die ons haar van binnenuit hersteld of hydrateerd. Als die vraag er niet was geweest, waren deze producten nooit ontwikkeld. Producenten bekijken hun krullenproducten met een kritische blik en passen deze aan wanneer nodig. Steeds meer krullenproducten worden aangepast zodat ze op een gezonde manier iets toevoegen aan de verzorging van je krullen. De markt raakt momenteel overspoeld met Curly Girl producten omdat leveranciers en kappers deze hype hebben overgenomen. Voor gebruikers is een goede keuze aan haarproducten op deze wijze lastig te maken. Als wij de verhalen van onze CG klanten mogen geloven, en dat doen we, want wij nemen ze heel serieus. Dan hebben zij kasten vol met CG producten van tante Dit en ome Dat. Vaak zijn ze al lang met de methode bezig zonder dat dit blijvend resultaat oplevert. Zodra ze de methode loslaten, zijn ze weer terug bij af.

Gekleurd haar en de Curly Girl methode

Wij ontvangen met enige regelmaat klanten bij ons in de stoel met ontkleurd en gekleurd haar, die de Curly Curl methode naleven. We zien dat de veerkracht en definitie van de krullen verdwenen is. Door het gebruik van de CG methode denken ze hun krullen weer gezond te maken. Curly Girl methode is voor natuurlijk gekruld haar, dus waarom zou iemand met gekleurd haar de CG methode volgen? De CG methode mijdt juist het kleuren van haren. Haren die beschadigd en poreus zijn door het kleuren hebben verzorging nodig die dieper in het haar dringt om daar de boel te herstellen. Met de CG methode is het lastig op korte termijn resultaat te boeken.

Waarom start jij met de Curly Girl Methode

Overweeg je om met de CG methode te starten, stel jezelf dan eerst de vraag “waarom je hier aan zou willen beginnen”. Wat een goed product is voor een ander hoeft nog niet geschikt te zijn voor jouw krullen. Wij helpen je graag aan een gericht advies op maat. Tijdens de krullenknipbehandeling van jouw krullen in onze salon, vertellen wij je alles over de juiste verzorging voor jouw krullen. Wij helpen je van je pluis af en brengen je krullen binnen de kortste tijd in de beste conditie. Een goede kapper geeft jouw het beste advies voor je haar. Dat kan ook CG of het beste van beide werelden zijn. En wij hebben door de jaren heen, al heel veel krullen behandeld. In onze salon werken we alleen met hoogwaardige krullenproducten. Door ervaring weten wij precies wat wel of niet geschikt is voor jouw type krul.