Dofferhoff Kappers aan het Boerhaaveplein in Oegstgeest is een echte krullenkapper. Er komen hier diverse specialisaties onder dit dak samen. Één van de specialisaties van Dofferhoff is het knippen van gekruld haar. Coen Dofferhoff is een meester krullenkapper. In een persoonlijk gesprek met hem legt hij uit waarom hij juist voor deze specialiteit heeft gekozen.

 

Jij bent een krullen kapper. Waarom maakt jou dat als kapper anders dan een andere kapper?
Krullen knippen is nu eenmaal niet hetzelfde als het knippen van “normaal” haar. Het is belangrijk om goed te luisteren naar het probleem van de klant, daar is veel tijd en aandacht voor nodig. Krullen moeten op een andere manier behandeld worden dan met de standaard knip methode. Dat leer je niet op de kappersschool. Daar moet je apart voor getraind worden. Ik ben ruim 10 jaar gespecialiseerd en ik leer nog iedere dag.

Kan iedereen zo maar krullenkapper worden?
Iedereen kan zo maar krullen kapper worden. Je ziet dat deze specialiteit bij steeds meer kappers standaard wordt aangeboden. Het valt me wel op dat heel veel kappers krullen knippen erbij doen. En daar ben ik het niet altijd mee eens. Krullen moet je begrijpen. En nog veel belangrijker, je moet de klant met de krullen begrijpen. Deze mensen hebben vaak echt een probleem met hun haar. En zijn vaak al dikwijls teleurgesteld bij andere kappers. Ik heb ze soms echt bibberend van angst bij mij in de stoel zitten. Dan heb je wel even iets meer nodig als een krullen kniptechniek of een set speciale glimmende scharen. Deze klanten willen allereerst een luisterend oor. Soms ben ik wel 15 minuten tot een half uur bezig voordat ik de eerste knip zet. Er komt een stukje psychologie bij kijken. We staan er vaak niet bij stil, maar haar is een kostbaar bezit.

Knip je al lang krullen?
Ik knip al krullen zolang als ik kapper ben. Dat is ongeveer 25 jaar. Maar dan moet ik eerlijk zeggen dat ik krullend haar hetzelfde knipte als normaal haar. Daarbij liep ik toch tegen problemen aan. Mensen met gekruld haar hebben bij mij in het verleden ook vast een kappersfobie opgelopen. Maar ik wist toen nog niet beter en dacht dat ik een goede kapper was. Dat was en ben ik ook. Alleen heeft krullend haar andere aandacht nodig.

Hoe ben je erop gekomen om je te specialiseren in het knippen van gekruld haar?
Kappers zorgen en geven graag. Ik baalde er zo van dat ik mensen met gekruld haar, niet het beste van mezelf kon geven. Natuurlijk liepen ze bij mij de deur uit met een prachtig kapsel. Maar eenmaal thuis begon hun ellende. Ze kregen hun haar nooit meer zo in model als toen ze bij mij de deur uitliepen. Dus bij de volgende afspraak kwamen ze klagen dat hun haar niet lekker had gezeten. Daar baalde ik enorm van. Als kapper wil je jezelf steeds overtreffen. Vandaar dat ik heb besloten me te gaan ontwikkelen en specialiseren in het knippen van gekruld haar.

Je bent een Krullen Masterstylist. Wat is er zo speciaal aan jouw krullen knip methode? Wat doet het met gekruld haar?
Het allermooiste aan mijn vak vind ik het oplossen van haarproblemen. Mensen gaan namelijk naar de kapper omdat ze een probleem hebben met hun haar. Ja toch? Omdat mensen met gekruld haar zichtbaar de doelgroep zijn met de grootste problemen aan hun haar, ben ik op zoek gegaan naar de beste oplossing. En dat vind ik de Curlsys methode. Curlsys is niet 1 methode, met deze methode kun je probleem oplossend knippen. Hiermee haal ik het beste uit de krullen. Meer lucht, volume, rust in het haar, you name it. Ik moet er wel bij vermelden, dat het jaren van intensieve training met zich meebrengt. Nu na ruim 10 jaar Curlsys mastersalon te zijn, leer ik nog steeds iedere dag bij. En ik word jaarlijks bijgeschoold.

Waarom knip je met de Curlsys methode en heb je in eerste instantie niet gekozen voor andere krullen knip methodes?
In een kappers vakblad had ik gelezen over de Curlsys methode. Deze gepatenteerde methode van krullenknippen zou de oplossing moeten zijn voor het probleem waar ik tegenaan liep. Er worden nog meer knipmethodes voor gekruld haar aangeboden, maar deze methode trok mijn speciale aandacht. Er wordt met meerdere scharen van verschillende grote geknipt. Deze scharen zijn speciale scharen ontwikkeld om gekruld haar mee te knippen. Ik dacht lekker sceptisch natuurlijk,
“ Wat een onzin. Je kan krullen toch ook met een gewone kappersschaar knippen? “ Het maakte me nieuwsgierig en ik ben een training gaan volgen.
Daar werd het me al snel duidelijk dat deze scharen, problemen in het gekrulde haar op kunnen lossen. Hoe? Dat is best een lang technisch verhaal. Maar laten we het erop houden dat er verschillende soorten gekruld haar zijn en dat al die krullen zich anders gedragen, dus hebben deze krullen allemaal een andere aanpak nodig.
Veel krullenklanten komen al jaren bij ons. Naarmate we het haar beter leren kennen, gaan de krullen er ook steeds mooier uitzien. We kunnen steeds beter op maat knippen.

Waarom vind jij jezelf de beste krullenkapper ?
Inmiddels knip ik niet meer alleen Curlsys, ik beheers en combineer verschillende methodes, waaronder o.a. ook de CC1 (Curl Cutting Concept) methode, met deze methode wordt er veel volume gecreëerd, krijg ik pluizend haar onder controle zonder dat er veel van het haar af hoeft. Door verschillende krullen knip methodes met elkaar te combineren kan ik een oplossing bieden voor bijna ieder gekruld haar. Ik vind dat ik hiermee een meerwaarde kan bieden. Mensen komen vanuit heel de wereld naar onze salon om door mij geknipt te worden en ze blijven terugkomen. Ik zeg niet dat ik de beste ben, maar ik behoor zeker tot de beste krullenkappers. Maar ik ben ook gewoon een mens en blijf het gevecht met de krullen aangaan, omdat ik vind dat er altijd iets te verbeteren valt. Binnenkort ga ik me specialiseren in blackhair. Ik ben zeker nooit uitgeleerd!

Welke tip wil jij krullenbollen meegeven?
Verzorg je haar. Mensen met krullend haar denken dat het een No Go is om hun haar te wassen omdat krullen nu eenmaal kwetsbaar zijn. Maar er zijn tegenwoordig genoeg milde cleansers, zonder parabenen, sulfaten en siliconen, om je krullen even lekker mee te wassen. Zo ontdoe je je haar van resten oude stylingsproducten en reinig je ook je hoofdhuid even goed mee. Een gezonde hoofdhuid is van groot belang voor mooie krullen. Een herstel behandeling tussendoor kan veel betekenen voor jouw pluizende krullen.